top of page

NYHETER I KRONOLOGI

Sommar o Pannknekt.jpg
Premiär för långburk och Sommar i ny kostym

Vår första långburk kommer från GBG Brew där Linus återigen visar framfötterna med en riktigt fin lageröl: Pannknekt.

Ni som är oss trogna vet om att vi på sommaren släpper just ett öl med namnet "Sommar". Nytt för i år är att den är på burk.

Stort nöje önskar vi på Göteborgs Nya Bryggeri!

(2023-06-05)

GårdsIPA flagga.jpg
Fin offertvinst

Hej Sverige! Vi följer upp förra årets succé Svensk Gårdspilsner med ytterligare ett kanonöl: Göteborgs Gårds-IPA. I skrivande stund finns gårdsölet i över 350 butiker. 

Göteborgs Gårds-IPA är ett ekologiskt öl bryggd med svensk malt. 

Här hittar du rätt:

https://www.systembolaget.se/produkt/ol/goteborgs-gardsipa-302615/

(2023-06-01)

Chuck The Oyster.jpg
Ny offertvinst

Det är glädjande att kunna berätta att vi återigen tagit hem en offertvinst. Denna gång med en produkt under vårt varumärke Gothenburg Brew. Det handlar om en ljuvlig Imperial Stout på 9,0 % med namnet Chuck the Oyster. Smaken är fyllig, något söt och karamellig. Lansering är den 2/9.

(2022-07-20)

Hållbart val

Vi är mycket stolta över att närmare 20% av alla ölmärken som klassas som "Hållbart val" av Systembolaget är från Göteborgs Nya Bryggeri. Det handlar om Göteborgs Nya Starklpilsner, 'Merica Hoppy Pale Ale, Gothenburg Brew IPA och Gothenburg Brew APA.

Ännu så länge är det bara öl i det fasta sortimentet som kan få denna märkning.

(2022-06-02)

Svensk Gårdspilsner.jpg
Svensk Gårdspilsner

Fredagen den 10 juni släpps Svensk Gårdspilsner i hela landet. Totalt handlar det om 25 000 burkar som i skrivande stund finns i över 130 butiker.

Svensk Gårdspilsner är vår hittills mest exklusiva ekologiska öl.

Det är ett ljust lageröl på 5,4% med tydligt markerad beska. Enligt vår uppfattning är det den perfekta pilsnern bryggd enbart på svenska och ekologiska råvaror. Sverker på Bjälbo Gård, ca tre timmar från vårt bryggeri, har odlat kulturkornet Iris som Warbro Kvarn senare har förädlat till malt. 

Humlen har odlats i Staffanstorp av några gamla polare som från början avsåg att odla maltkorn och starta mälteri, därav namnet Korngården. De blir ju inte alltid som man tänkt sig, utan det blev humle av yppersta kvalitet istället. Idag odlar Korngården i Kornheddinge fyra olika humlesorter. Magnum som vi har i Svensk Gårdspilsner har hög alfasyra. Det ger vårt helsvenska öl fin och krispig beska

(2022-06-01)

West coast fog.jpg
Nytt från Gothenburg Brew

Westcoast Fog - en god nyhet i maj! Det är en fräsch New England IPA med tydliga grapefrukttoner och påtaglig doft krönt av en markerad efterbeska. Ölet släpps den 2 maj på Systembolaget och kommer att finnas lokalt men vara beställningsbar i hela landet

(2022-04-01)

Union Rauchbock.png
Union

I oktober kommer den, vår allra första collab. Vad passar bättre än att vår huvudbryggare, Linus Pilebrand får leka loss med andra underbara kalmariter från Ängöl?

Ängöl har funnits sedan 2010 och är lokalt starka under ledning av Johan Håkansson och Emil Lindén som bryggare. Ni minns säker debaclet för något år sedan med midsommarölet som släpptes med en fantastisk målning av Jenny Nyström? Efter påtryckningar fick ölet ros vidare trots att vissa instanser inte ansåg att det var ok med en roddbåt på etiketten.

Vi är glada över att få göra denna collab som är en ny form av Union. Kalmarunionen slutade som bekant i blodbad. Så icke denna. Vårt samarbete har resulterat i en fin bocköl med rökmalt, med namnet Göteborgs Ängöl Union Rauchbock.

(2021-10-01)

Lakritsstout.png
Imponerande sug efter Lakritsstout!

På mindre än tio minuter tog Lakritsstouten slut på webbdepåerna.

Vår prisbelönta och efterlängtade Lakritsstout har nu äntligen kommit ut på marknaden. Det gick på mindre än tio minuter att tömma webbdepåerna. 

Här ser du var den finns just nu.

(2021-09-02)

20211223_141824_edited_edited.jpg
Ny ledning & organisation

Göteborgs Nya Bryggeri har ny ledning och organisation. På bryggeriets senaste styrelsemöte beslutades att Martin Lundh, Marc Rothausen och undertecknad tar över som bryggeriets nya ledningsgrupp. Vi tre var med och grundade företaget och det känns riktigt kul och motiverande för oss att ta bryggeriet framåt. Martin är tillförordnad vd, Marc underlättar för vd och stärker säljsidan och jag kommer att förstärka ytterligare på marknadssidan. Det kommer att bli förändringar. Att sätta nya strukturer, kultur och ändra arbetssätt tar lite tid. Ambitionen är att vi ska nå våra mål allt bättre och snabbare.

Ola Jonsson drar sig tillbaka av hälsoskäl men kommer att stötta och vara behjälplig för en smidig övergång.

(2022-01-25)

Svensk Gårdspilsner 2022.png
Offertvinst!

I juni kommer vi att släppa 25 000 burkar öl bryggt med enbart svenska ekologiska råvaror. Svensk Gårdspilsner bryggs med humle från Korngården i Skåne och korn odlat på Bjälbo Gård i Östergötland. 20-årsjubilerande Warbro Kvarn har mältat kornet och resultatet kommer att släppas på Systembolaget i hela landet.

(2022-01-25)

Tack nyemission.jpg
Vilken succé!

Göteborgs Nya Bryggeri kan nu välkomna över 600 nya bryggeriägare.

 

Efter kontroll av medlemskap i Göteborgs Ölinvest har nu styrelsen påbörjat fördelningen av aktier. Uppdraget är angenämt då det är rejält övertecknat! Alla medlemmar kommer att tilldelas minst en post, men alla kan inte få den önskade tilldelningen den här gången. 

 

Vi vill rikta ett enormt tack till samtliga som har tecknat sig för aktier och valt att vara med på resan mot nya och stora framgångar! Tack så hjärtligt!

(2021-06-17)

Ölinvest växer.png
Nyemissionen ger fler medlemmar till Göteborgs Ölinvest

Den pågående nyemissionen har hittills gett över 200 nya medlemmar till bryggeriets ambassadörsförening. 

Nina Rothausen tar nu sikte på att föreningen ska bli större och minst lika inflytelserik som IOGT-NTO.

Läs hela artikeln här.

(2021-06-07)

mem bild ölprovn.png
Nu kan du bli bryggeriägare

Som ett första steg inför notering genomför Göteborgs Nya Bryggeri en mindre nyemission till medlemmarna i Göteborgs Ölinvest. 

Läs hela artikeln från Beernews här

​(2021-05-21)

Alkoholfri SP.jpg
Alkoholfri Starkpilsner

Äntligen har vi alkoholfritt öl i sortimentet!

Det är ett ljust lageröl med frisk och lättdrucken karaktär. Ölet passar utmärkt för den som skall ut och köra bil eller för den som druckit sin ranson men som ändå vill ha något gott i glaset. Serveras väl kyld!

Alkoholhalt: 0,5 vol. %.

(2021-04-29)

dunkel korn.png
Dunkel - Göteborgs Mörk Lager

Dunkel är bryggd med en del mörkmalt som ger lätt brända och rökiga toner, trippeldekoktion och tysk kvalitetshumle ger en klassisk mörk lageröl. Ölet släpptes på Systembolaget 6 oktober i över 180 butiker.

(2020-09-05)

Starkpilsner 15 år.jpg
Starkpilsner 15 år!

Det började som ett föreningsöl men har utvecklats till att bli en storsäljare på Systembolaget. Marc Rothausen är en av grundarna till vårt bryggeri och mannen bakom Göteborgs Nya Starkpilsner som fyller 15 år.

Läs hela artikeln här.

(2020-07-27)

GBG Götheborg

Men vad har hänt? Har vi månne åkt på en ny dansk skalle?

Kanske det, kanske... Vi väljer dock att se på saken som framhävande av det vackra skeppet genom att avlägsna skymmande text. Från och med nu heter det goda ölet officiellt GBG Götheborg och är åter på bolaget.

(2020-06-01)

Bistro Classico Beernews.jpg
Unikt samarbete

– Jag har alltid haft ett gott öga till Göteborgs Nya Bryggeri och på Beefeater Inn var vi bland de första att ta in deras Starkpilsner. Jag vill jobba med ett bryggeri som sticker ut utan att vara extrema och de har dessutom en kundkrets som jag kan få del av, säger Jannesson på Bistro Classico.

Läs hela artikeln i Beernews.
(2020-05-08)
gbg blå mont.png
GBG BLÅ - ett samarbete med ostindiefararen Götheborg

Vi lever för gediget hantverk, tradition och stora drömmar. För oss är Götheborg det mest praktfulla bevis på att envis kamp och innerligt engagemang ger ny vind i seglen.

GBG Blå är ett svalkande ljust lageröl av göteborgare, för göteborgare och alla som önskar att de vore göteborgare.

Läs gärna Beernews artikel premärsmakningen under GBG Beer Week.

(2020-03-31)

pris2.jpg
Dubbelt guld!

Vår Lakrtitsstout kammade hem guld i klassen Imperial Porter/Stout under Uppsala Beer & Whisky. Dessutom utsågs denna maffiga stout på 10,3 % som är späckad med rålakrits till festivalens bästa öl! 

Den har hittills bara funnits i småbatcher, men nu funderar vi på att brygga ölet i större skala.

Läs mer på Beernews.se

Fotot: Beernews, Ronny Karlsson

(2020-02-25)

Porter Fenix återuppstår.jpg
Porter Fenix återuppstår!

Vår mycket uppskattade och prisade Porter Fenix återuppstår och släpps lokalt på Systembolaget 1 november.

(2019-10-05)

Burkpremiär.jpg
Burkpremiär!

Nu är vår burkmaskin igång och den 2 maj släpptes Göteborgs Nya Starkpilsner och Go' IPA på systembolaget.

 

(2019-05-02)

Go IPA Lakrits Starkpilsner.jpg
Tre öl i ordinarie sortiment

Idag den 1 juni är en stor dag för oss. Nu är tre av våra ekologiska hantverksöl i Systembolagetsordinarie sortiment.

(2018-06-01)

fat och kärl.jpg
Gothenburg Brew

Kreativiteten ska flöda!

Sedan vår bryggare Linus Pilebrand kom till oss för ett halvår sedan har han varit motorn i  två spännade projekt: GBG Brew och fatlagring av öl. 

GBG Brew är ett nytt varumärke för öl som kommer att bryggas på ett mindre bryggverk som Linus konstruerat och ölet ska jäsas på två tankar som rymmer 500 liter vardera. Allt går på hjul så det är lätt att flytta runt.

(2018-03-19)

18500.jpg
Fortsatt expansion

Saxat från Beernews.se: 

Kapaciteten ska ökas rejält hos Göteborgs Nya Bryggeri. Två tankar på 18000 liter vardera ska bara hantera bryggeriets Starkpilsner, som säljer rekordbra. 
Läs hela artikeln här.

Måndagen den 2 juli installerade vi en ny kombitank på 18 500 liter.

​(2018-07-03)

Go' morgon världen!

Vår populära IPA har fått ny design. Du hittar go' IPA på över 120 systembolag och går att beställa styckvis och fraktfritt.

(2018-06-14)

festivalvinst pf.jpg
Storslam på Porterfestivalen!

Porter Fenix vann både som bästa "Frukostporter" och som "Starkporter". Vi är extra glada att besökarna röstade fram vår Imperial Vanilj Stout till en andraplats i kategorin Porter Stout Special 9-12% och faktiskt till en tredjeplats av "Bäst i festival"!

(2017-11-21)

Julölen.jpg
Julölspremiär!

I år har vi tre julöl som lanseras på Systembolaget den 1 november. Göteborgs Christmas Session IPA och Göteborgs Winter Ale kommer ut i hela landet och Göteborgs Jul-Öl hittar du på våra lokal bolag.

(2017-10-27)

Göteborgs Nya Starkpilsner.jpg
Rikstäckande Starkpilsner!

1 september 2017 är en stor dag för oss. Göteborgs Nya Starkpilsner blir rikstäckande!

 

Vår ekologiska Starkpilsner har nu tagit ett stort och glädjande kliv upp på Systembolagets butikshyllor runt om i landet.

 

Du hittar den lilla flaskan på 240 bolag och halvlitersbuteljen på 40 systembutiker. Båda är beställningsbara kostnadsfritt till ditt bolag.

(2017-09-01)

Jästankar.JPG
Expansion med miljö i tankarna!

Beernews Ronny Karlsson uppmärksammar vår rejäla expansion och intervjuar vår gode bryggare Tobias Grönqvist.

Tankarna kommer från Litauen där Grönqvist nyligen var på besök.Förutom att kapaciteten ökar i bryggeriet finns också flera andra fördelar med investeringen.

– De här tankarna är mer effektiva än de vi haft sedan tidigare. Vi kommer att spara både tid och vatten och dessutom kommer det att gå åt mindre rengöringsmedel, säger Grönqvist.

(2017-08-29)

Nina Rothausen Ölinvest
Över 2000 medlemmar i Göteborgs Ölinvest

Beernews uppmärksammar att Ölinvest är en stor succé.

 

Måndagen den 12 juni skrevs det 2000:e diplomet. Nina Rothausen har haft att göra under det senaste året då fler än 1000 nya medlemmar har tillkommit.

 

Specialarrangemang för nyblivna Ölinvestare och releasefester för nya öl har stått på agendan. Läs hela artikeln här.

(2017-06-24)

Ola Jonsson Lars Holst.jpg
Årets företagare!

Det är alltid kittlande kul att få uppmärksamhet.  Göteborgs Nya Bryggeri har blivit utmärkta med Högsbo-Sisjöns Företagarförenings vandringspris som årets företag. Motiveringen gillar vi: "Med ett stort mått av målmedvetenhet och entreprenörsanda samt ett fokus på kvalitet har Göteborgs Nya Bryggeri tagit sig fram på en konkurrensutsatt marknad med stor framgång. Genom sin placering i Pripps gamla lokaler har man även sett till att återuppta en gammal göteborgsk bryggeritradition." Vår vd Ola Jonsson är strålande glad tillsammans med företagarföreningens Lars Holst. Tackar för utmärkelsen. Nu jobbar vi vidare!

(2017-06-17)

Cortègen.jpg
Bästa Cortègen någonsin?

Chalmers Cortègen är alltid bejublad men i år var den otroligt bra. Se så snygga rockar med den vackraste av logotyper. Detta hoppas vi ska bli en ny tradition.

(2017-04-30)

Cortègen Hanna Jörlén.jpg
Cortègebyggarna har Göteborgs i kranarna

Saxat från Beernews:

Cortègen i Göteborg är en stor folkfest. Den har genomförts kontinuerligt och till traditionen har det också under lång tid hört att det ska finnas en cortègebyggar-öl.

Det ölet bryggdes under många år av Pripps i Göteborg, men när Pripps lades ned flyttades tillverkningen till Falkenberg.

Men nu är den speciella ölen bryggd i samma gamla lokaler igen. Det är nämligen Göteborgs Nya Bryggeri, som håller till i Pripps gamla lokaler, som tagit över produktionen.

– Det är mer än en fjäder i hatten för oss. Det känns jättekul, säger Nina Rothausen på Göteborgs Nya Bryggeri.

(2017-04-11)

Göteborgs Nya Bryggeri brygger bara ekologiskt

Nu tar vi ytterligare ett steg för att göra våra ekologiska fotavtryck så små som möjligt.

Nu har Göteborgs Nya Bryggeri ställt om hela sin produktion.

Under torsdagen var det tappning av den första ekologiska ölen från göteborgarna. Go' IPA blev först ut. – Vi har sagt från början att vi vill vara ett modernt bryggeri. Ekologiskt är framtiden och vi vill värna om miljön, säger vd Ola Jonsson. Läs artikeln av Beernews

(2017-03-02)

Henrik Lindahl gbg1.jpg
Beernews på besök

Klippt från artikeln:

När Pripps bryggeri lades ned 2002 var det ett hårt slag för många. Det handlade om många jobb, men för många också om mer än ett jobb.

Så när Göteborgs Nya Bryggeri körde i gång, med bland annat en grupp före detta Pripps-anställda som delägare, var det förstås ett stort ögonblick.

– Vi bestämde oss för att satsa från början, vi ville inte flytta och behöva expandera efter ett tag, säger vd Ola Jonsson.  Läs hela artikeln här.

(2017-01-04)

DN Göteborgs Nya Bryggeri.png
Dagens Nyheter tycker att vi är förstasidesstoff

På ekonomisidorna stod det att läsa om oss och om du missat artikeln har du den här.

(2016-09-02)

1810 Oktoberfest.jpg
1810 Oktoberfest

Göteborgs 1810 Oktoberfest är ett öl som speglar den smaken som prinsgemålerna Ludwig och Therese en gång fick avnjuta 1810. Lusten till fred spirade under Napoleonkrigen och hymens band knöts och firades i oktober månad på ängen i München.

(2016-08-22)

NINA GP Rothausen.jpg
Näringslivsprofilering i GP

Så bra från GP:s Maja Larsson:

"Man önskar nästan att en skickat dokumentärmakare hade filmat Prippgänget från nedläggningsbesked till nyinvigning, via knäckebrödsätande och delsegrar på Systembolaget. Om Göteborgs Nya Bryggeri lyckas få bra siffror är framgångssagan närapå Hollywoodmaterial."

-Så stod det att läsa lördagen den 21 maj på mittuppslaget i GP:s ekonomisidor om Nina Rothausen som är en av grundarna till vårt fina lilla bryggeri.

Läs hela artikeln.

Några kråkor infann sig emellertid i artikeln. Vi bryggde första gången den 25 februari 2015 och invigdes den 15 oktober samma år. Göteborgs Bryggerimuseum är delvis uppbyggt inne i Göteborgs Nya Bryggeri finns bevarat för att det genom tiderna har funnits eldsjälar inom den göteborgska bryggerivärlden.

(2016-05-21)

Porter Fenix är utmärkt!.jpg
Porter Fenix är utmärkt!

På Göteborg Porterfestival utmärktes Göteborgs Nya Bryggeris superfärska Porter Fenix dubbelt. De kanske mest prestigefyllda utmärkelserna genom besökarnas röster: Bästa Starkporter och Bäst i Festival. Grattis till alla våra delägare genom Göteborgs Ölinvest!  Premiär på Systembolaget är 1:a december lokalt och i beställningssortimentet. 

Martin Lundh och Henrik Lindahl tog stolt emot diplomen på det forna Carnegieska Bryggeriet.

 

(2015-11-14)

invigning.jpg
Nu är vi invigda!

Den 15 oktober 2015 invigdes Göteborgs Nya Bryggeri tillsammans med drygt 160 glada Ölinvestare samlade i Brygghuset. Sveriges Bryggeriers VD, Cecilia Giertta, invigningstalade, klippte och knöt nya band.

 

Bryggeriets VD Ola Jonsson tackades för sin katalyserande roll i tillblivelsen av Göteborgs Nya Bryggeri i Marc Rothausens tal om att "detta är så långt ifrån en enmansshow man kan komma". Officiellt blev vi bryggeri nr 201. Se invigningstalet här!

 

 (2015-10-16)

Tobias Marc Stefan på världspremär.jpg
Världspremiär!

På tisdag 21 april kl 17.00 sprundar bryggeriet det första fatet med göteborgsbrygd Starkpilsner på Smaka Restaurang & Bar.

Knô dej in och träffa bryggeriarbetarna som vägrade gå hem. Gänget hänger i baren och berättar om den krokiga vägen från idén till driften av ett nytt småskaligt hantverksbryggeri på J.A.Pripps Gata.

Det är passion, längtan och glädje som gör att man återigen kan känna vörtkokningens maltdofter på den välkända adressen i Västra Frölunda. Passa på att ställa dina frågor direkt till oss.

(2015-04-21)

bottom of page