top of page
Ung bonde med flock av kycklingar

VARFÖR EKOLOGISKT?

Våra barn och barnbarn är för många av oss det käraste vi har. För att bereda dem en så bra framtid som möjligt har Göteborgs Nya Bryggeri sedan många år aktivt valt att vara ekologiska.

Man kan fråga sig varför vi, som litet småskaligt hantverksbryggeri, har valt detta? Jo, för att det ekologiska är vägen framåt. Det tillåts inte några fosfor- eller kvävebaserade gödningsmedel, utan gårdarna som odlar vårt maltkorn och vår humle använder ofta gödsel från egna djur. Det hela blir cirkulärt. Utsläppen av växthusgaser blir avsevärt mindre och arbetande människor, djur och natur skadas i minsta möjliga mån. Ja, bonden får böja sig för att rensa ogräs, någon extra eller flera extra gånger, och visst blir utbytet i vikt av den odlade säden mindre. Men, har du funderat på varför en persika eller tomat är godare när den är ekologiskt odlad? Jo, för att det är mindre vatten i den vilket ger större sötma. Ja, det kan växa oönskad svamp och andra mikroorganismer när man inte använder starka kemikalier, men tänk på så många vinster vi får med ekologiskt framställda varor.

hållbart val sysy kopiera.png

Vissa menar att det inte är bra för klimat- och miljömålen att odla och förädla ekologiskt. Ska vi börja prata biologisk mångfald? Visst kan man bli skrämd av det snabba utdöendet av vissa pollinerare, som ser till att befrukta blommor, säd och andra växter, men det handlar faktiskt om mycket mer än så. Hela ekosystem riskerar att slås ut, från de enorma nätverk av svamparnas mycel och biofloran av nedbrytande organismer, som omvandlar växters och djurs avfall till nytt råmaterial inför nästa års skörd och kull.

Betänk att allt hänger ihop. Alltifrån hur mycket vatten som stannar kvar i marken och går ner i grundvattnet, till hur mycket som släpps ut i vattencykeln, med molnbildningar och regn (ibland skrämmande stora, som vi känner som orkanstormar), torka och död av både människor, flora och fauna. Allt detta påverkas av hur mycket fukt som kan bindas i marken och här är det ekologiska odlandet av enorm vikt.

Ekonomin då? Ja, ekologiskt tillverkade råvaror är generellt sett mycket dyrare är konventionellt odlade med besprutningsmedel och konstgödsel. Det har ibland varit svårt att få tag i vissa ekologiska råvaror. Vissa större aktörer har för vana att dammsuga marknaden på ekologisk humle, vilket gjort att vi fått anpassa våra recept för att smaken ska bli så god och lik som möjligt. Nu kanske du fått svaret på varför doft och smak kan variera lite?

eko-nomi_edited.jpg

Vi anstränger oss alltid för att hålla nere våra omkostnader. Så mycket vi kan för att leverera prisvärda öl i världsklass oavsett om det jämförs med ekologiska eller konventionella öl. Självklart återspeglas vårt ekologiska hantverk i priset till dig som konsument.

 

Givetvis arbetar vi kontinuerligt med att effektivisera våra processer och arbeta smart. Oftast är det också ekonomiskt mest fördelaktigt och reducerar dessutom våra avtryck på miljön och i förlängningen på klimatet.

 

Vi är stolta över att i Systembolagets fasta sortiment ha fyra produkter som de klassar som “Hållbart val” från 1 juni. Det är faktiskt flest av alla bryggerier i Sverige.

P.S. Vi vill med denna text inte påstå att vi är experter på området. Det finns mycket mer att djupdyka i.

 

Vill du läs mer om ekologisk certifiering och om hållbara produkter kan vi rekommendera dessa sidor:

https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/ekologisk-produktion

https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/society/20180404STO00909/ekologiska-livsmedel-i-eu-fakta-och-regler

https://www.systembolaget.se/hallbarhet/hallbartval/

https://smak.se/

Göteborgs Nya Bryggeri

J.A. Pripps Gata 2

421 32 V. Frölunda

Tel: 031-15 95 15

info@gbgnyabryggeri.se

© 2023 Göteborgs Nya Bryggeri

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page