Jubileumsprojekt 1621

1621 Göteborgs Nya Bryggeri

Av göteborgare, för göteborgare och alla som önskar att de vore göteborgare. Så tänkte kanske inte Gustav II Adolf om staden i vårt hjärta eller om öl, men det gör vi. Inför och under jubileumsåret 2021 berättar vi om stadens betydelse genom en serie öl under varumärket 1621. 

Göteborgs Nya Bryggeri bygger sedan 2015 vidare på stadens fina bryggartradition med små ekologiska fotspår. På J.A. Pripps Gata 2 hittar du vårt hantverksbryggeri och Göteborgs Bryggerimuseum. Museets samlingar sträcker sig tillbaka till en tid då Göteborgs invånarantal understeg tio tusen och skildrar de forna göteborgsbryggerierna, folkliv, öl- och bryggerikultur. 

Äldst i samlingen är Göteborgs Bryggargilles skråkista från 1752. Gillet startades 1661 för att gå i graven 1847 och återuppstå som Gothenburg Brewers Guild 2016. Göteborgs många bryggare samlades åter för att tillsammans göra Göteborg till den Ölhuvudstad den nu är.

Under varumärket 1621 kommer vi att spegla stadens snart 400 år långa utveckling och dess betydelse för Sverige och världen genom en serie öl på göteborgska. Vi tar avstamp i jubileumsfirandet med 1621 Lejonet av Norden. Ölets namn åsyftar det mytomspunna propagandanamn stadens grundare använde för att sätta skräck i fiender under krigen.

Det andra ölet i 1621-serien är Porten mot Väster är en hyllning till Göteborg som handels- och sjöfartsstad. Ölet är en överjäst Red Ale kryddad med apelsinzest, det yttersta skalet av "äpplet från Kina".

1621 Porten mot väster och Lejonet av NordenVinga som pryder etiketten hälsade de oceangående fartygen med exotiska laster som thé, pomerans och kryddor välkomna hem. Humle, exotiska importvaror och rostad malt ger ölet sidenlen och fruktig karaktär, värdigt självaste superkargören.


Göteborgs Nya Bryggeri brygger från det ljusaste lageröl till den mörkaste stout, klassiska stilar och moderna öl med stor experimentlusta och kunnande. Kanske lyckas vi väcka till liv den jäst som finns i den Lorentska porterflaskan från 1820 och återskapa det öl som bryggdes på Sveriges första industriella bryggeri.

Extrahering av den Lorentska portern

Första steget mot kloning av 200 år gammal porter togs söndagen den 26 januari 2020.

1820 buteljerades en flaska på det Lorentska Porter och Sockerbruket vid Klippan i Göteborg. Det är en flaska som man stolt har visat på bild i D. Carnegie & Co. minnesböcker. Göteborgs Bryggerimuseum är oerhört stolta över att ha denna butelj i sina samlingar.

Nu efter 200 år har vi försiktigt med hjälp av en kanyl gått igenom den förslutande korken och extraherat några milliliter av portern. Provet har skickats till Jästbolagets laboratorium där Gordon Virgo ska försöka identifiera de olika jäststammar som finns bevarade i flaskan. Det lär finnas flera olika jästsorter då renodling av jäst först genomfördes 1883. En del andra mikroorganismer kan troligen också hittas. Spännande!

Vi var tre som bevakade denna historiska händelse. Men se, några droppar hamnade på bordet. Flinka fingrar förde dessa Lorentska porterdroppar raskt in i munnen för avsmakning. Surt som ättiksspetsad madeira är en snäll bedömning.

 


topp

Dunkel - Göteborgs Mörk Lager

Dunkel är bryggd med en del mörkmalt som ger lätt brända och rökiga toner, trippeldekoktion och tysk kvalitetshumle ger en klassisk mörk lageröl. Ölet släpptes på Systembolaget 6 oktober i över 180 butiker.

Dunkel Göteborgs Mörk Lager

  

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Logga in